8 minut branja

Trendi spletnega oblikovanja v letu 2020

Trendi niso nič drugega kot odziv na tehnološke in kulturne spremembe, ki se odvijajo v družbi. Sledenje trendom spletnega oblikovanja je pomembno, saj s tem podoba našega podjetja ali blagovne znamke ostaja vedno sveža in zaželena. Vendar težava pri oblikovalskih trendih je ta, da pridejo in odidejo, zato jim je včasih težko slediti, napačne odločitve pa lahko prinesejo veliko preglavic. Ravno zaradi tega vam bom v nadaljevanju predstavil nekaj najpomembnejših trendov spletnega oblikovanja v letu 2020.

Odenite se v črno

Uporabnikom vaše spletne strani ali aplikacije omogočite, da izberejo dark mode oz. temni način. Ta trend je obnorel splet že leta 2019, glavni krivec za to pa je bil Google, ki je temni način uvedel na svojih številnih aplikacijah, med drugim tudi na YouTubu in spletnem brskalniku Chrome.

Čeprav je minilo že leto dni, trend ne pojenja, saj je celo Facebook pred kratkim naznanil, da bo v letošnjem letu v črno oblekel svojo popularno aplikacijo za sporočila WhatsApp.

Temni način dark mode trendi spletno oblikvoanje google facebook youtube

Zakaj ravno črna barva?

Dva ključna razloga sta kriva za popularnost temnega načina. Prvi razlog je ta, da je črna barva prijaznejša do oči, zato so ob dolgotrajni uporabi telefona manj obremenjene, saj le-ta oddaja manjšo količino modre svetlobe.

Drugi razlog za temen način pa je ta, da telefoni z OLED-zasloni porabijo manj energije kot v svetlem načinu. Razlog? Na OLED-zaslonih je vsak piksel osvetljen posebej in ko na takšnem zaslonu gledamo belo ozadje, so vključeni prav vsi piksli, ki pa zahtevajo več energije, kot če je število vključenih pikslov nekajkrat manjše.

Združite fotografije in ilustracije

Združite dva svetova in svojim profesionalnim fotografijam dodajte preproste, ročno narisane 2D-ilustracije. V svetu popolnih, a zelo neosebnih fotografij, ki so prisotne povsod in postajajo že dolgočasne, boste z ilustracijami svojim fotografijam dodali kanček osebnosti in svežine, po kateri uporabniki hrepenijo.

Linijska ilustracija združevanje fotografije in ilustracije svežina osebnost
Preproste ilustracije dajo vašim fotografijam osebnost in hudomušno noto.

Z ilustracijami bo vaša spletna stran izstopala in vas naredila drugačne od vaše konkurence. Če bo slog ilustracij unikaten in značilen samo za vaše podjetje, jih bodo uporabniki že ob prvem pogledu povezali z vami in vašo blagovno znamko. Slog risanja je tudi težje kopirati, tako da če vas vaša konkurenca želi posnemati, bo to v tem primeru veliko težje.

Stil risanja ilustracije unikatno trendi spletno oblikovanje
Razvijte slog risanja, ki bo značilen samo za vaše podjetje.

Vnesite življenje z gradient barvami

Dve barvi, ki postopoma prehajata ena v drugo, združeni v celoto, imenujemo gradient barva. V spletnem oblikovanju je dolga leta prevladoval ultraminimalizem. Oblikovalci so stremeli k poudarjanju samo najbolj ključnih informacij in so posledično odstranili vse nepotrebne vizualne elemente, ki bi lahko odvračali pozornost.

Prav zato so si spletne strani začele postajati podobne in vse težje jih je bilo razlikovati, saj so bili na njih samo trije elementi: fotografija, malo besedila in veliko praznega belega prostora.

Gradient barva linearno prehajanje spletno oblikovanje trendi
Primer gradient barve, kjer modra prehaja v zeleno na linearen način.

Gradient barve dodajo slikam globino in več življenja. Privlačne so tako na velikih TV-zaslonih kot tudi na mobilnih napravah in so zelo vsestransko orodje, saj ponujajo veliko prostora za domišljijo. Lahko jih uporabite kot ozadje, kot filter za fotografije, z njimi pa lahko tudi okrasite različne elemente, na katere želite usmeriti pozornost, npr. na CTA (call to action) gumb.

Primer uporabe gradient barve globina več življenja privlačnost ozadje
Z gradient barvami bodo stranke vašo spletno stran lažje razlikovale od preostalih.

3D-elementi za boljšo uporabniško izkušnjo

To je trend, ki ga prinaša napredek tehnologije. Do nedavnega nas je 3D-tehnologija navduševala samo v filmih in računalniških igrah, danes pa vstopa tudi na druga področja našega življenja.

Danes tudi najcenejši pametni telefoni nudijo obilo procesorske moči, ki je potrebna za nemoten prikaz 3D-elementov, zato pričakujte, da se boste v letu 2020 vse pogosteje srečevali z njimi.

3D-elementi prinašajo realizem v digitalni svet in uporabnikom nudijo več interaktivnosti in zabave. Vseeno je, ali se odločite za interaktivne 3D-video animacije ali za statične 3D-grafike. Z njihovo uporabo boste obiskovalce dlje časa zadržali na spletni strani.

Pokažite, da ste moderno podjetje, ki je v koraku s časom. Če prodajate izdelek, boste naredili dober vtis, če boste omogočili 360-stopinjski ogled, s čimer boste izboljšali uporabniško izkušnjo vaših strank.

3D elementi boljša uporabniška izkušnja napredek tehnologije trend spletno oblikovanje
360-stopinjski ogled izdelka izboljša uporabniško izkušnjo

Mikrointerakcije

Mikrointerakcije so na oblikovalski sceni prisotne že nekaj let, vendar so do zdaj bile predvsem domena družbenih omrežij in ne toliko spletnih strani podjetij.

Se sprašujete, kaj je mikrointerakcija? Primer mikrointerakcije je npr. srce, ki utripne in se rahlo poveča, ko stisnemo všeček na Instagramu. Ker se pozornost uporabnikov interneta v modernem času še vedno krajša, je pomembno, da jo znamo pritegniti in držati na kreativen način. To pa lahko dosežemo z uporabo mikrointerakcij.

Predvideva se, da bodo mikrointerakcije in mikroanimacije postopoma postajale vedno bolj prefinjene in pogostejše, dokler ne bodo prisotne povsod.

Poleg tega, da zadržijo pozornost uporabnika, so mikrointerakcije odličen način za izražanje identitete podjetja. Če podoba vašega podjetja temelji na neformalnosti in zabavi, to lahko izrazite z zabavnimi in s poskočnimi interakcijami, kot jih uporablja Instagram, če pa delujete v bolj formalnih vodah, lahko to svoji publiki pokažete z bolj elegantnimi animacijami. To pomeni, da animacije niso hitre in poskočne, ampak vstopijo v prizor počasi in tekoče, kar uporabniku daje občutek prefinjenosti.

Mikrointerakcije izražanje identitete pozornost
Mikrointerakcije so odličen način za izražanje identitete podjetja