Instagram video oglasi – ali se vam splača?


Instagram je sredi leta 2013 omogočil uporabnikom objavljanje videev, nato pa oktobra 2014 pričel še s prvimi video oglasi na platformi. Danes je stanje precej dvoumno, po eni strani je video na dotičnem socialnem omrežju v porastu, a še vedno se med uporabniki in oglaševalci ni prijel do te mere, da bi ga večina popolnoma prevzela. Pixability je objavil določene analize video oglaševanja na Instagramu, zato vam predstavljamo konkretne številke in ugotovitve, ki se nanašajo na prihodnost video oglaševanja na Instagramu.

Po eni strani visoka rast, a po drugi…

V januarju 2016 so videi v okviru blagovnih znamk zrasli za 50% glede na isto obdobje prejšnje leto. Pixability je ob tem analiziral 50 Instagram računov, med katerimi so recimo Mercedes-Benz, Pepsi, Skittles in podobni. A glavni analitik pri omenjenem analitičnem podjetju je vseeno skeptičen glede primernosti Instagrama za video oglaševanje. Pravi, da je Instagram namenjen hitremu brskanju, lajkanju in »swipe-anju« čez vsebino, zaradi česar se uporabniki nimajo časa ustaviti ob video vsebini.

Pixability_Instagram_1

Vir slike: Pixability

Seveda je v tem nekaj resnice, saj se uporabniki za gledanje videev v osnovi odpravijo na Youtube, Snapchat ali katero drugo socialno omrežje, ki je izrazito bolj video-usmerjeno. Potrebno pa se je zavedati dejstva, da se je tudi Facebook (op. čigar Instagram je hčerinsko podjetje) na začetku video oglaševanja srečeval s podobnimi očitki in težavami. Obstaja sicer razlika med video oglasi na Facebooku in Instagramu, saj slednji (zaenkrat) ne dovoljuje ogleda v celozaslonskem načinu ali povečave formata.

Nadaljevanje evolucije video oglaševanja na Instagramu?

Vsekakor obstajajo določene omejitve in specifike pri video oglaševanju na Instagramu, a omrežja samo zaradi tega ne gre zanemarjati. V ospredje komunikacije je namreč postavljena estetika, družbeni medij pa služi tudi kot zbirališče določenih ciljnih skupin, ki na Facebooku (ali Youtube-u) niso tako močno prisotne.

Pixability_Instagram_2

Vir slike: Pixability

Naslednja statistika pravi, da video objave na Instagramu generirajo v povprečju 2,4-krat več komentarjev kot slikovne objave, četudi prejmejo za polovico manj všečkov. Prav tako uporabniki precej pogosteje delijo video vsebino, kot pa slike, kar je dobro z vidika WOM (»word of mouth«) oglaševanja. Z vidika komunikacije s ciljnimi skupinami so zato videi še kako dobrodošel dodatek za pojavnost na omenjenem družbenem omrežju.

Video oglasi na Instagramu: da ali ne?

Dejstvo je, da Instagram stopa po podobni poti kot Facebook pred leti, skupaj namreč dosegajo določene sinergije in imajo dovolj znanja in podpore, da lahko v prihodnosti samo še nadgradijo uporabniško video izkušnjo. Ena izmed novosti, ki se nam obeta v kratkem je v obliki informacije o številu ogledov določenega videa, kar je Facebook storil septembra 2014, pokazalo pa se je kot odlična poteza z vidika količine oglaševanja.

Instagram ima kot družbeno omrežje pred ostalimi določene prednosti predvsem v svoji estetiki in preprostosti. Bolj učinkovito nagovarja določene ciljne skupine in v ospredje postavlja kvaliteto slike, kot tudi estetsko privlačnost. Je res, da so uporabniki bolj navajeni slikovnih objav, a tako je bilo pred časom tudi na Facebooku. Stvari se pogosto spreminjajo in pričakovati gre, da bodo video objave na Instagramu prinesle določene konkurenčne prednosti blagovnim znamkam, ki se ga bodo posluževale na pravilen način. Pri tem pa je potreben predvsem premislek o strukturi in dinamiki oglasa, (ne)uporabi zvočnih elementov in prilagojenosti ciljni skupini, ki jo targetirate.  Odločitev je odvisna predvsem od izbire ciljne skupine, namena oglaševanja in dejavnosti, saj ima vsako socialno omrežje svoje specifike, ki se jih je potrebno zavedati preden se lotite oglaševanja.

OBIŠČITE NAS

Vodik oglaševalska agencija d.o.o.
Cesta v Gorice 34b
SI - Ljubljana

+ 386 (0)31 769 793
+ 386 (0)59 156 956

info@vodik-marketing.si


PRIJAVA NA E-NOVICE

  

VIZITKA

Vodik oglaševalska agencija d.o.o.
DŠ: SI38221233
MŠ: 3640078000
TRR: SI56 0310 8100 0418 132
Odprt pri banki SKB d.d.
SVEŽE NA FACEBOOKU
Loading...
VŠEČKAJTE NAS