Kako s pomočjo video vsebine do višje konverzije in novih strank?


Ob vstopu v novo leto se ljudje radi ozremo nazaj in naredimo neke vrste pregled vsega, kar se je zgodilo v minulem letu. Poleg tega pa je vsekakor smiselno pozornost obrniti tudi v trende, ki prihajajo. Seveda je ena izmed značilnosti napovedi, da so rade netočne, a vseeno lahko služijo kot primerno vodilo za razmislek o strategijah v prihodnosti.

Vsebinski marketing namreč postaja čedalje bolj vizualno usmerjen, to je razvidno tudi iz napovedi, da bo do leta 2019 približno 80% celotnega internetnega prometa ustvarjenega s pomočjo videev. To seveda ni presenetljivo, saj že trendi na socialnih omrežjih nakazujejo, da ljudje najraje od vsega delijo viralno video vsebino. V skladu s tem so se pri ameriški reviji Forbes odločili narediti pregled petih trendov vizualnega marketinga, ki bodo prevladovali v letu 2016.

1. Povečan poudarek na blagovni video vsebini

1

Vir slike: thedrum.com

Da najprej razčistimo pojem blagovne video vsebine: tukaj je preprosto govora o videih, ki so na spletu objavljeni s strani blagovne znamke, njihov glavni namen pa je v ustvarjanju dodane vrednosti, spodbujanju uporabnikov k komentiranju in deljenju (promocijski video, zakulisni posnetki, intervjuji itd.).

V prihajajočem obdobju se bo pomen tovrstnih videev le še povečal, za kar gre največ zaslug pripisati Youtube-u. Več kot štiri milijarde ogledov dnevno pomenijo, da je Youtube tretja najbolj obiskana spletna stran na svetu (takoj za Googlom in Facebookom). To je pomemben podatek za vse tržnike, ki bodo morali svojo strategijo prilagoditi trendom in svoje uporabnike iskati na najbolj razširjeni spletni strani za deljenje videoposnetkov. Seveda to ne pomeni nujno, da bo potrebno vso vsebino kreirati na novo, temveč strateško uporabo materiala, ki je že na voljo v kombinaciji s svežo in aktualno vsebino, ki bo zanimiva za uporabnike.

2. Video na domači strani in straneh produktov / storitev

Tržniki bodo postavljeni pred izziv, kako narediti spletne strani manj statične in bolj interaktivne. Čeprav se veča pomen Youtube-a, bo potrebno izbrati strategijo, kako le-to uspešno vkomponirati na domačo stran podjetja oziroma produktne podstrani.

Opaziti je trend povečane uporabne videev v ozadju. Se pravi, da se uporabniku ob brskanju po domači strani podjetja v ozadju predvaja tematsko povezan video, ki naredi spletno stranj bolj dinamično (poglejte si primere takšnih strani). Potrebno pa bo čedalje več razmišljanja tudi o vključevanju videev na podstraneh kot so »o podjetju« in produktnih straneh. Slednje še zlasti, ko je govora o produktih/storitvah, ki so kompleksni in uporabniku do sedaj še neznani ali v namen vodenja strank skozi proces nabave, kar je izrazito prodajno usmerjeno in cilja na višjo konverzijo obiskovalcev strani v stranke podjetja.

3. Uporaba GIF animacij na družbenih omrežjih

2

Vir slike: thecroc.com

Mnogo tržnikov in strokovnjakov za socialna omrežja je v letu 2015 opazilo porast kratkih video vsebin in GIF animacij. Dovolj zgovoren podatek je pregled najuspešejših »tweetov« preteklega leta, kjer prevladuje vsebina, ki vsebuje neke vrste vizualni element. Uporabnik je v povprečju namreč pripravljen nameniti nekaj več kot 8 sekund pozornosti določeni objavi, torej želi v kratkem času dobiti bistvo in ni pripravljen prebirati dolgih objav.

Uporaba GIF-ov je zato nadvse primerna za družbena omrežja, saj poleg kratkosti in koncentracije informacij, tudi izstopa od ostalih objav in pritegne pozornost uporabnika. Tudi Vine video odlomki se bodo zaradi svoje kratkosti (največ 6 sekundni video izseki) v letu 2016 še razširili, čeprav so med splošno javnostjo že priljubljeni pa jih blagovne znamke do sedaj še niso povsem adaptirale.

4. Prenos v realnem času preko »live-stream-a« na družabnih omrežjih

Po zaslugi Meerkat-a in Periscope-a smo bili v letu 2015 priča pojavu dveh novih platform za deljenje vsebine sledilcem. Gre za princip poznan pod imenom »live-stream social« (prenos v živo preko družbenih omrežij), kjer je moč svojim sledilcem vsebino ponujati preko videev v realnem času.

Pričakujte, da se bo v letu 2016 tovrstno podajanje vsebine le še razširilo, saj platformi ponujata neskončno možnosti uporabe: od raznih produktnih predstavitev, ekskluzivnih predogledov, zvezdniških gostovanj, intervjujev v živo pa do nagradnih iger in podobnega.

Na spletu je prisotnih mnogo objav na temo, katera izmed obeh omenjenih platform je primernejša za kaj, zato vam ponujamo spodnjo infografiko, ki lepo predstavi prednosti in slabosti obeh. Oglejte pa si tudi uspešne primere podjetij, ki Periscope že uporabljajo.

3

Vir slike: TeamLewis.com

5. Video kot svež zrak za e-mail marketing

Nespametno bi bilo trditi, da trženje preko e-pošte zamira, a dejstvo je, da je z uporabo novih medijev v obliki SMS trženja in socialnih omrežij vse več pozornosti namenjene le-tem. Pričakovati pa vsekakor gre val svežega zraka za e-poštno trženje, predvsem na račun vključevanja video vsebine.

Tržniki se namreč ne bodo več tako močno zanašali na dolga prodajno-usmerjena besedila, temveč bo čedalje več eksperimentiranja z uporabo vizualne vsebine, ki bo uporabnike spodbujala k interakciji z blagovno znamko. Ključ do uspeha pa bo učinkovita uporaba video materiala, ki bo odvisna od kvalitete posnetka in dolžine trajanja. Predolgi videi (daljši od treh minut) bodo namreč zlahka spregledani.

Postavite vizualni marketing za prioriteto

Ob drvenju skozi dan nam včasih zmanjka časa tudi za najnujnejša opravila. Ko se zvečer malce upočasnimo in lažje zadihamo, se zgodi, da smo povsem pri koncu z energijo, zato si je lažje ogledati video kot prebrati kakšen daljši zapis o podobni temi. Verjamem, da smo se vsi že kdaj znašli v podobnem položaju, zato rastoča pomembnost vizualnega marketinga ni nič presenetljivega. Podjetja morajo zato skrbno premisliti o strateški rabi video vsebine, pa naj bo to na njihovi domači strani, e-pošti ali Youtube kanalu.

OBIŠČITE NAS

Vodik oglaševalska agencija d.o.o.
Cesta v Gorice 34b
SI - Ljubljana

+ 386 (0)31 769 793
+ 386 (0)59 156 956

info@vodik-marketing.si


PRIJAVA NA E-NOVICE

  

VIZITKA

Vodik oglaševalska agencija d.o.o.
DŠ: SI38221233
MŠ: 3640078000
TRR: SI56 0310 8100 0418 132
Odprt pri banki SKB d.d.
SVEŽE NA FACEBOOKU
Loading...
VŠEČKAJTE NAS