So spletni video oglasi prihodnost oglaševanja?


Živimo v času, ko se počasi vse stvari prestavljajo na splet. V povprečju čedalje manj časa preživimo pred TV-jem in na vsakem koraku nas spremlja tudi pametni telefon. Le ozrite se kdaj po polnem mestnem avtobusu, težko boste našli nekoga, ki ni zatopljen v svoj telefon. Nato po napornem dnevu v službi pridemo domov in se usedemo pred TV, da končno lahko uživamo v svoji najljubši oddaji. In kaj se zgodi ko nastopijo oglasi? Zopet vzamemo v roke svoj telefon in hitro preverimo kaj je novega na socialnih omrežjih (v kolikor nismo tega počeli že med oddajo).

Res je, časi se spreminjajo in zato se tudi oglaševanje spreminja in prilagaja življenjskemu slogu novodobnega potrošnika. Spletno video oglaševanje ponuja kar nekaj prednosti pred klasičnim TV oglaševanjem, čeprav slednjega na gre povsem zanemariti (še vedno so TV gledalci v povprečju bolj pozorni), pa vseeno spletni video oglasi ponujajo nekatere možnosti, ki jih naredijo bolj dostopne in privlačne za oglaševalce in podjetja.

video oglasi 1

Odlične možnosti targetiranja ciljnih skupin in merjenja učinka

Govorimo o dejstvu, da spletno oglaševanje kot takšno, nudi ogromno možnosti targetiranja različnih ciljnih skupin (najpogosteje glede na starost in spol). To je pri TV oglasih izredno omejeno, saj težko direktno vplivamo na targetiranje, razen s časom prikazovanja oglasa, kjer pa je pogojena tudi cena oglaševanja (o tem malo kasneje).

Vzemimo za primer Youtube video oglaševanje, tam lahko namreč v prvem koraku s skrbno izbiro t. i. ključnih besed (ki vaš video povežejo z željenimi področji) hitro poskrbimo za pozicioniranje videa. Nato pa s pomočjo določanja socio-demografskih in ostalih lastnosti oglase prikazujemo našim ciljnim skupinam. Isto lahko počnemo tudi na Facebooku, kjer pa je targetiranje še bolj specifično, zato lahko izredno ozko opredelimo koga želimo doseči. Prav zaradi tega je mogoče tudi izredno natančno meriti rezultate Facebook video oglaševanja, merimo lahko praktično karkoli želimo, kjer vodilni v 120 ameriških agencijah ugotavljajo, da je najbolj optimalno meriti število dokončanih ogledov in število konverzij (nakupov).

Oglaševanje na spletu je cenejše

Če primerjamo cene oglaševanja na spletu in na televizijskih programih je takoj jasno, da so razlike res ogromne. Pri produkciji samih oglasov je sicer potrebno paziti na določene specifike, ki jih postavljajo socialna omrežja sama, zato mora biti produkcija vseeno kvalitetna in zgodba morda še bolj domiselna in dinamična, saj so uporabniki bolj občutljivi na vsebino in obstaja velika možnost, da preskočijo vaš oglas. V splošnem pa velja, da so produkcijski stroški vseeno znatno nižji v primeru spletnega oglaševanja.

V kolikor gledalci video oglas preskočijo, ogleda seveda ne plačate, saj Youtube video oglasi delujejo po principu, da je potrebno pogledati najmanj 30s oz. celoten video, šele takrat se šteje kot opravljen ogled. Cene so sicer odvisne od več faktorjev, zato nikjer ne boste našli klasičnega cenika, a zagotovo gre za ogromne razlike v primerjavi z oglaševanjem na TV-ju.

video oglasi 2

Potrošnika spremljajo povsod, ne le doma

Ko se odpravite k prijatelju,  ko se na avtobusu vozite v službo, ko sedite v parku… Spletni video oglasi so prisotni na vsakem koraku pa naj vam bo to všeč ali ne. Sicer je potrebno priznat, da je malce neprijetno ko pomislimo, kje vse nam sledijo, a dejstvo je, da živimo v dinamičnem svetu, ko tudi sami konstantno iščemo informacije okoli sebe, pa naj bo to brskanje po spletu, pregledovanje socialnih omrežij ali preprosto branje časopisa. Ljudje smo narejeni tako, da potrebujemo informacije in stvari, da zamotijo naš um.

Kakšne so torej vaše možnosti?

Ugotovili smo torej, kje so prednosti spletnih video oglasov v primerjavi s TV oglasi. Video oglaševanje je v zadnjih letih postalo še kako dostopno tudi za manjša in srednje velika podjetja, saj imamo na voljo kar nekaj platform, kjer je mogoče na cenejši način oglaševati s pomočjo videev. Vprašanja, ki se nam poraja pa je: »Katero omrežje je torej najprimernejše?«

Največja socialna omrežja, kjer imate možnosti oglaševanja so: Youtube, Facebook in Instagram. Ker sem o video oglaševanju na Instagramu že zapisal nekaj informacij, ki si jih lahko preberete tukaj se bom v nadaljevanju osredotočil predvsem na Facebook in Youtube.

social video apps

A ne mislite, da se seznam socialnih omrežij, kjer je v ospredje postavljen video format, zaključi na tej točki. Poznamo še Vine, kjer se med uporabniki delijo največ 7-sekund trajajoči videi, pred kratkim pa sta se uveljavili še dve platformi za deljenje videev v realnem času (t. i. »live-stream social«), katerih pa sem se dotaknil že v eni izmed objav v začetku letošnjega leta, ko sem govoril o trendih vizualnega marketinga v letu 2016. Na zanemariti pa ne gre niti Snapchata, ki vsaj v Sloveniji skokovito pridobiva na popularnosti, zasledimo pa lahko že kar nekaj primerov slovenskih podjetij, ki so prisotna na omenjeni platformi.

Youtube video oglaševanje

Ob tem gre še posebej izpostaviti Youtube, kot platformo za deljenje videev, kamor se uporabniki že v osnovi namenijo izključno z namenom ogleda video vsebine. Ravno v tem leži eden izmed največjih čarov Youtube-a , tu vidimo morda ključno prednost pred Facebookom v smislu video oglaševanja. Na Youtube-u je namreč koncentracija uporabnikov, katerih glavni namen je ogled videa, zato obstaja večja verjetnost, da si ga bodo ne le ogledali, temveč tudi zapomnili.

Omenil sem že funkcionalnost TrueView, kamor pa se spet vračam, saj obstajata dva različna načina, kako Youtube prikazuje oglase. Prvi je t. i. »In-stream«, ki oglas prikaže preden nastopi vaš željeni video, imate ga možnost preskočiti, oglaševalec pa plača le, ko gledalec pogleda najmanj 30s oglasa. Drugi način pa je »In-display«, kjer Youtube glede na lastnosti ciljne skupine oglas ponudi na voljo potencialnim interesentom ter zaračuna vsakič, ko se nekdo odloči za ogled videa s klikom.

Na tem mestu se lahko spomnimo še ene izvrstne kampanje, ki jo je pred časom ustvarila  agencija Forsman & Bodenfors (F&B). Nedvomno govorimo o oglasu, ki je dosegel izjemno stopnjo viralnosti na socialnih omrežjih. Govorimo o oglasu za Volvo, kjer je v glavni vlogi filmska zvezda Jean Claude Van Damme. Kdo ne pozna najbolj epske »špage« v zgodovini?

Facebook video oglaševanje

Kot najbolj razširjeno socialno omrežje, je Facebook zagotovo kanal, ki mu je vredno posvečati pozornost. Samo v Sloveniji je aktivnih uporabnikov preko 600 tisoč in številka še vedno narašča. Kdor se je že kdaj posluževal oglaševanja na Facebooku ve, da je uporabniški vmesnik izredno prijazen in omogoča praktično nešteto možnosti za targetiranje (najbolj osnovni sta po spolu in starosti). Prav zaradi omenjenih možnosti je oglaševanje na Facebooku tako privlačno.

Gre za omrežje, kjer se uporabniki zadržujejo največ in najdlje, vedno iščejo zanimive informacije in so odprti za ogled vabljive vsebine. V primerjavi z Youtube-om, kamor se uporabniki namenijo izključno z namenom gledanja video vsebine, je njegova prednost v tem, da blagovne znamke in podjetja peljejo kontinuirano komunikacijo s svojimi sledilci. Skozi proces izgradnje zaupanja so tako bolj pripadni blagovni znamki in zato obstaja velika verjetnost, da se bodo na vaš video tudi odzvali z reakcijami (like, love…), komentarji in nenazadnje posnetek v primeru kreativne zgodbe in inovativne vsebine tudi delili med svojimi prijatelji.

Mnoga podjetja se v zadnjem času odločajo za deljenje vsebine primarno na Facebooku, saj jim števec ogledov (kjer se sicer ogledi štejejo tudi na račun »auto-play« funkcije) hitro poskoči do visoke številke z minimalnim vložkom v oglaševanje. Če se spomnimo kakšnega primera, lahko brez dvoma trdim, da je večina izmed vas zasledila viralno akcijo »ice bucket challenge«, ki jo je začel ALS association v namen povečanja zavedanja o tej istoimenski zahrbtni bolezni. Rezultat kampanje je 17 milijonov različnih videev iz 159 držav, pogosto pa so se med delilci znašle tudi najbolj prepoznavne osebe na svetu: Will Smith, Oprah Winfrey, Mark Zuckerberg… Skupno pa so dosegli 70 milijard ogledov in zbrali 220 milijonov dolarjev brez kakršnihkoli stroškov oglaševanja.

V opisanem primeru gre sicer za dobrodelno akcijo, tako vidimo, da Facebook video vsebina ni primerna samo za podjetja in blagovne znamke, temveč tudi sledenje določenemu namenu in angažiranosti ljudi v razne humanitarne akcije.  Da pa ne pozabimo tudi na oglaševalske kampanje blagovnih znamk, lahko na tem mestu izpostavim akcijo podjetja Procter & Gamble (za blagovno znamko Always), ki je z družbeno odgovornim videem »Like a Girl« igralo na čustva gledalcev ter z istoimenskim hashtagom rušilo družbene predpostavke in opolnomočilo ženske/deklete. Video si lahko ogledate TUKAJ.

Facebook Vs YouTube

Če si ogledate še zgornjo zanimivo infografiko, ki je sicer starejša malce več kot eno leto, a lepo povzame v čem je katera izmed obeh najbolj razširjenih strani z video vsebino boljša in kaj ponuja oglaševalcem. A osredotočimo se predvsem na konkurenčne prednosti, kjer hitro ugotovimo, da je prednost Facebooka predvsem v možnostih targetiranja in zbiranja podatkov o vaših ciljnih skupinah. Tudi več deljenja vsebine se zgodi na Facebooku, medtem ko je Youtube-ova prednost v boljšem iskalniku vsebine, ki se ohrani dlje časa ter sami pozornosti gledalcev, ki namenijo več časa ogledom.

Če potegnemo črto ugotovimo, da spletni video oglasi počasi rastejo in nadomeščajo TV oglase. Nudijo veliko priložnosti za kreativne in inovativne prispevke, ki kaj hitro postanejo viralni in dosežejo veliko število organskih ogledov. Tudi produkcijski in oglaševalski stroški gredo na roke socailnih omrežij, zato na široko odpirajo vrata vsem, ki imajo dobre ideje in omejena sredstva namenjena za video oglaševanje. Tudi velika podjetja čedalje več pozornosti in sredstev posvečajo strategijam online komuniciranja, saj nudijo edinstvene možnosti segmentiranja, targetiranja in direktnega merjenja učinkov, kar omogoča učinkovito komunikacijo s pomočjo poskusom in popravkov. Tako v vsakem naslednjem koraku in kampanji dosegamo boljše rezultate kot v prejšnji in skozi učenje se izboljšuje tudi učinkovitost oglaševanja.

Fotografije: prodigitalmediaph.com, adstract.com, blog.teknicks.com, thisisnom.com, content.wistia.com.

 

OBIŠČITE NAS

Vodik oglaševalska agencija d.o.o.
Cesta v Gorice 34b
SI - Ljubljana

+ 386 (0)31 769 793
+ 386 (0)59 156 956

info@vodik-marketing.si


PRIJAVA NA E-NOVICE

  

VIZITKA

Vodik oglaševalska agencija d.o.o.
DŠ: SI38221233
MŠ: 3640078000
TRR: SI56 0310 8100 0418 132
Odprt pri banki SKB d.d.
SVEŽE NA FACEBOOKU
Loading...
VŠEČKAJTE NAS