5 minut branja

Kakšno bo spletno oglaševanje v 2020?

Spletno oglaševanje je nenehno spreminjajoča se industrija. Nove tehnologije in ideje vedno na novo postavljajo pravila, ki spreminjajo splet in svet. Preberite, katerih trendov na področju spletnega oglaševanja ne smete spregledati v 2020!

Spletno oglaševanje bo v prevladi videa

Video vsebine so v porastu že vse od nastanka televizije in na tem področju ne bo večjih sprememb. Video vsebine bodo še naprej eden izmed najpomembnejših medijev za prenašanje sporočil in hkrati tudi eden najbolj učinkovitih. Če ne verjamete, se samo spomnite, kolikokrat ste raje pogledali video z navodili za uporabo kot pa prebrali tekst. Video vsebine ostajajo, le-te se bodo morale nekoliko prilagoditi, da bodo optimalne za spletno oglaševanje v 2020. Videi bodo kratki, vendar zanimivi, z direktnim nagovorom, tehnično prilagojeni instantnim nakupom (npr. s povezavo do trgovine v videu), morali pa bodo biti tudi optimizirani za prikazovanje na različnih napravah (zaradi porasta uporabe mobilnih naprav je idealno razmerje 1:1). Če v svoji strategiji še nimate video vsebin, je leto 2020 skrajni čas, da jih dodate!

Spletno oglasevanje video vsebine

Kakšne spremembe prinašajo družbena omrežja?

Medtem ko iz Facebook časovnic kričijo takšni in drugačni oglasi, nagradne igre ter novičarske vsebine, se milenijci vztrajno selijo na Instagram (največ uporabnikov je starih med 18 in 29 let), še mlajša generacija Z pa na TikTok (največ uporabnikov je starih med 16 in 24 let). Čeprav je Facebook še vedno družbeno omrežje z največ aktivnimi uporabniki, Instagram pa je tik za njim, bodo znamke in podjetja v prihodnosti vseeno morali slediti trendom oglaševanja na družbenih omrežjih. To ne pomeni, da morate biti prisotni na vsakem novem družbenem omrežju, ki se pojavi, temveč vsaj poskušati razumeti, kako mladi razmišljajo in kaj si želijo. Navsezadnje bo mladina, ki danes objavlja na prvi pogled nesmiselne vsebine na TikToku, nekoč odrasla in bo postala vaš potencialni potrošnik.

Spletno oglasevanje uporabniki druzbenih omrezij

Kaj se bo po skritih všečkih zgodilo z influencerji?

V sredini prejšnjega leta je Instagram uresničil napovedi, da bodo v določenih državah nehali prikazovati všečke. Odstranitev všečkov na Instagramu postavlja dve vprašanji: kaj bo nova metrika za merjenje uspešnosti objav in kaj se bo zgodilo z influencer marketingom? Tako kot vedno se tovrstni ukrepi na začetku zdijo drastični, vendar uporabniki vedno najdejo nove načine. Predvidevanja so, da se bodo influencerji v prihodnosti veliko bolj osredotočali na kakovostno vsebino, naročnine, članstva in nagrajevanje interakcij sledilcev. Znamke bodo morale premisliti, kako svojo strategijo prilagoditi novim vsebinam influencerjev in katere metrike pri tem upoštevati. Glede na to, da storyji postajajo vedno bolj popularna oblika vsebin na Instagramu, je to morda priložnost za znamke in podjetja, da prek njih pritegnejo pozornost in spremljajo svojo uspešnost.

Porast socialnega marketinga

Naravne nesreče, otroci s posebnimi potrebami, zavržene živali, globalno segrevanje … Vse to so problemi današnje družbe, ki jih podjetja lahko pomagajo reševati. Facebook že nekaj časa ponuja možnost, da ustvarite fond za zbiranje denarja, v katerega lahko sledilci donirajo želen prispevek brez dodatnih naporov. Začetek leta je pokazal, da je pred nami pestro obdobje, zato je smiselno razmišljati, kako lahko vaše podjetje ali znamka postane del reševanja družbenih problemov.

Obogatena resničnost

Obogatena resničnost (AR) omogoča, da s pomočjo tehnologije vizualiziramo končno uporabo izdelkov ter v zadnjem času preplavlja spletno oglaševanje. Lep primer uporabe obogatene resničnosti so Instagram in Snapchat filtri, s katerimi uporabniki spremenijo svoj videz ali okolico. V letu 2019 je Instagram storyje dnevno uporabljalo več kot 500 milijonov uporabnikov, kar kaže na njihovo vedno večjo priljubljenost. Izdelava filtrov in drugih elementov obogatene resničnosti je lahko nov način za podjetja ali znamke, da pritegnejo pozornost uporabnikov ter dosegajo njihovo vključenost. Sploh v prihajajočem času, ko Instagram všečki ne bodo več ključna metrika uspešnosti.

Spletno oglasevanje story