5 minut branja

Zakaj v svoj »marketing mix« vključiti video oglaševanje?

Se spomnite, kateri video oglas na YouTubu ste videli nazadnje? Ste ga pogledali do konca, morda celo kliknili na povezavo v njem ali obiskali spletno stran? Video oglaševanje postaja eden najbolj popularnih in učinkovitih načinov za doseganje spletnega občinstva. Preberite, zakaj bi ga morali vključiti tudi v svojo marketinško strategijo.

Kaj je video oglaševanje?

Video oglaševanje najpogosteje povezujemo z YouTubom, saj je le-ta druga najbolj obiskana Googlova spletna platforma in drugo najbolj uporabljano družbeno omrežje takoj za Facebookom . Čeprav je video oglaševanje najbolj domače na YouTubu, pa le-to ni omejeno samo na prikazovanje pred in med videi na YouTubu, uporabljati ga je mogoče tudi na družbenih omrežjih ter Googlovih partnerskih spletnih straneh.

video oglaševanje youtube

Zakaj sploh govorimo o video oglaševanju?

V letu 2019 smo ljudje za gledanje video vsebin na spletu porabili 84 minut na dan, v letu 2020 pa ocenjujejo, da se bo ta številka povečala na 100 minut . Trend kaže, da se povpraševanje po video vsebinah iz leta v leto povečuje, čemur sledijo tudi znamke in podjetja. Kar 87 % marketinških strokovnjakov in agencij uporablja video kot orodje za komunikacijo, večina jih je zadovoljna s povrnitvijo vložka v oglaševanje . Ni pa vsak video oglas recept za samodejni uspeh na spletu. Prvi dejavnik uspeha je vsebina, ki mora biti kakovostna in relevantna za gledalca. Drugi dejavnik uspeha je pravilno ciljanje – če se na primer oglas za nosečnice prikazuje moškim, ne boste imeli veliko uspeha. Še najbolj pomembno pa je, da vaš oglas s prepogostim prikazovanjem ne postane moteč, s čimer lahko dosežete ravno nasprotni učinek.

dekle gleda video vsebino v prostem času

Zakaj vključiti video oglaševanje v svojo strategijo?

kreiranje videov za potrebe oglaševanja

1. Ljudje raje gledajo kot berejo

Kar 72 % ljudi raje pogleda video kot prebere besedilo o določenem izdelku ali storitvi . Samo spomnite se, kolikokrat ste v fazi odločanja za nek izdelek pogledali video in kolikokrat prebrali blog z oceno tega izdelka ter kateri vir pogosteje vpliva na vašo nakupno odločitev?

2. Video pove več kot slika

Znate našteti vsaj en oglas, ki ste ga videli na YouTubu? Verjamemo, da ste si zapomnili več kot le tega, čeprav ste pogledali samo 6 sekund. Video vsebine imajo možnost, da z njimi v kratkem času podate več informacij kot s statičnim oglasom. Premikajoče slike so veliko bolj zapomnljive in vzbudijo večjo pozornost. Poleg vizualnih informacij video podaja tudi slušne informacije, tako lahko na primer s pomočjo glasbe ustvarite močan čustveni naboj.

3. Video je odličen za pripovedovanje zgodb

Video z dobro vsebino hitro pritegne pozornost gledalca, vzbudi zanimanje in spodbudi interakcijo, zato so video posnetki odlično orodje vsebinskega marketinga. Predstavitveni videi, uporabne vsebine, video z ocenami ali s primerjavami, intervjuji, animacije, infografike … vse to so različni načini, s katerimi lahko na zanimiv način pritegnete pozornost, poveste svojo zgodbo in istočasno v zavesti gledalca gradite zavedanje, zaupanje in čustveno vez.

4. Video vsebine generirajo več engagementa

Uporabniki družbenih omrežij dajejo prednost video vsebinam, kar se tudi kaže v podatkih zadnjih nekaj let, ko video vsebine dosegajo praviloma večji odziv kot klasične objave. Z video vsebinami in pripovedovanjem zgodb lahko vzbudite močna čustva, ki se lahko pretvorijo v konverzije ter bistveno vplivajo na nakupno odločitev.

5. Iskalniki imajo radi videe

Ko gre za pozicioniranje v iskalniku, algoritmi dajejo prednost video vsebinam. Z video vsebinami imate 53-krat večjo možnost, da se pojavite med prvimi zadetki na Googlu, če imate na svoji spletni strani objavljen video. Deljenje video vsebin na spletni strani, družbenih omrežjih in blogih poveča možnost, da vas bo ciljna skupina našla, ko bo iskala določeno informacijo.