7 minut branja

Kako učinkovito opravljati delo od doma?

Delo od doma je zahtevnejše, kot se sliši, predvsem v psihološkem smislu. Zahteva veliko mero organiziranosti, delavnosti in samodiscipline. Kako v tem času poskrbeti za čim večjo produktivnost, preberite v nadaljevanju.

1. Uredite si delovni kotiček

Prvo pravilo za delo od doma je, da v stanovanju najdete prostor, ki bo vaša pisarna oz. delovni kotiček. Ta naj bo svetel in prijeten, čim dlje od spalnice, televizije in drugih motečih dejavnikov. Svoje domače delovno okolje naj bo kar se da podobno pisarni v podjetju – opremite ga z računalnikom, dodatnim zaslonom, s papirniškim materialom, z namiznim koledarjem … Poskrbite tudi za red in čistočo. Če bo vaša domača pisarna urejena, boste veliko bolj motivirani za delo, prav tako pa bo okolje ob morebitnem video klicu videti profesionalno.

Delovni kotiček

2. Odpravite motnje za delo od doma

Dolgo poležavanje v postelji, otroci, televizija, družbena omrežja, novice, spomladansko vreme … Vse to so moteči dejavniki, ki vam poleg občutka svobode rušijo tudi osredotočenost na delo. Nikoli ne podcenjujte privlačnosti, ki jo imata vaš hladilnik in mehka postelja, ne prižigajte televizije, preden ne zaključite z delom, za otroke organizirajte »domačo šolo« ali druge aktivnosti, stvari, ki jih potrebujete za delo, pa imejte vedno pri roki. Če boste vsakih nekaj minut vstali od mize, ne boste kaj prida produktivni.

3. Časovna organizacija

Poleg psihološkega prepričanja, da ste doma in hkrati v službi, je najpomembnejša časovna organizacija. Pozabite na poležavanje v postelji in dolge domače zajtrke. Preverjeno boste najbolj produktivni, če boste ohranjali ustaljene delovne navade, si tudi doma vzeli odmore, malicali in končali z delom ob isti uri. Tako ne boste samo produktivni, ampak boste tudi prosti čas popoldan lahko izkoristili za stvari, ki so vam ljube. Še en nasvet: ne delajte v pižami ali v postelji. Delo od doma je lahko učinkovito le z veliko mero samodiscipline.

Čas

4. Načrtujte delo

Ohranjanje ravnotežja med službenimi in zasebnimi zadevami je najbolj zahtevno opravilo, s katerim se boste srečali. Rešitev je v dobri organizaciji časa in dela. Kot smo že omenili, se poskusite držati podobnega ritma dela, kot ga imate v pisarni. Na list papirja zapišite naloge in seznam opravil, ki jih morate opraviti v določenem dnevu ali obdobju. Ne izvajajte več nalog hkrati, temveč se poskusite osredotočiti na eno in jo dokončati. S tem se boste izognili izgubi časa in napakam.

5. Uporabljajte orodja za lažje opravljanje dela

Delo od doma je lahko odlična priložnost, da vaše podjetje izkusi učinkovitost komunikacije zaposlenih in uvede nekaj novih načinov dela, ki jo poenostavijo. Tovrstna orodja se najbolj izkažejo v situacijah, ko sodelavcev nimate v sosednji pisarni, na e-pošto pa vam ne odgovorijo takoj. Trello na primer je spletna platforma, kjer organiziramo delo, zapisujemo naloge in njihov napredek. Nekakšna spletna preglednica z razdelitvijo dela. Slack je komunikacijsko orodje, ki omogoča hitro klepetanje in prenos informacij med zaposlenimi. Produktivnosti oz. temu, koliko časa ste namenili določenim nalogam, lahko sledite z orodjem Clockify. Za video konference med zaposlenimi pa je še vedno najbolj učinkovito orodje Skype.

Slack

6. Privoščite si odmore

Skoraj nihče v službi ne dela na polno 8 ur, vsake toliko časa vstanete, greste po vodo, na sestanke … Enako počnite tudi doma. Za vaše zdravje in produktivnost je dobro, da si privoščite kratke odmore, ki jih izkoristite predvsem za odklop od dela. Privoščite si skodelico kave, preberite novice, peljite psa na hiter sprehod, nikar pa medtem ne glejte televizije ali zabredite na družbena omrežja. Če niste preveč samoorganizirani, si odmerite odmor, na primer po 10 minut.

7. Ne urejajte zasebnih zadev med delovnim časom

Ko boste delali od doma, boste opazili stvari, kot so umazana tla, pajčevina v kotu, kup neopranega perila, razmetana soba … Poskušajte odmisliti tovrstne moteče dejavnike oz. jih zapišite na seznam opravil za takrat, ko končate z delom. Zgodilo se bo tudi, da vas bodo drugi želeli izkoristiti za različna opravila, ker ste pač dosegljivi. Ne dajte se, obvestite jih, kdaj boste končali z delom in se tega držite. Izognite se tudi kuhanju kosila med delovnim časom, zato si malico pripravite dan vnaprej.

8. Poskrbite za zdravje

Delo od doma ima svoje prednosti in slabosti. Prednost dela od doma je zagotovo ta, da lahko delate kar v pižami (kar smo sicer odsvetovali) in da se ni treba urejati. Tudi če delate od doma, še vedno poskrbite zase, za svoj videz in zdravje. Poln hladilnik je vedno pri roki, zato se je težko upreti skušnjavi. Napolnite ga z zdravimi prigrizki, ki vas bodo nasitili in dvignili produktivnost. Pijte dovolj tekočine. Poskrbite za kakovostno opremo – udoben stol, pravilno višino mize in zaslona ter osvetlitev, s katero se boste izognili bolečinam v križu in drugim zdravstvenim težavam. Bodite aktivni, telovadite in pojdite na svež zrak v naravo.

Zdravje