Nasveti za lepše Instagram fotografije

Spletno oglaševanje
17.julij, 2019

Instagram fotografije so krive, da je v modernih časih vsak v svojem prostem času amaterski fotograf, ki si želi da bi njegove slike izstopale iz povprečja. Instagram v ospredje postavlja estetiko, zato se uporabniki na vse pretege trudijo stopiti iz povprečja ter z različnimi zvijačami poskrbeti, da je njihov slikovni material nekaj posebnega. Včasih se že skoraj zdi, da na Instagramu ni več prostora za klasične skupinske fotografije, lepo pokrajino brez filtrov ali preproste vsakodnevne radosti. Raven kakovosti se je dvignila na zavidljivo raven, zato je čedalje težje izstopati, kar velja tako za zasebne kot tudi poslovne uporabnike.

Da vam malce priskočimo na pomoč, smo pripravili nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste dvignili raven svojih fotografij in si zagotovili rahlo prednost pred drugimi.

Za fotografiranje uporabite kamero in ne Instagrama

Uporaba kamere na telefonu in ne kamere znotraj aplikacije prinaša kar nekaj prednosti, ki so pomembne za boljšo učinkovitost fotografiranja. Tako lahko posnamete več fotografij in se nato odločite, katera je najboljša. Poleg kamere obstajajo tudi ostale zmogljive aplikacije, s pomočjo katerih pridobite praktične funkcionalnosti, ki so pomembne za dobre instagram fotografije, a več o njih v nadaljevanju.

Pozornost posvetite kompoziciji

Simetrija pogosto zmotno velja za standard lepote, a večina slik ni popolnoma simetričnih. Zato ne drži pravilo, da mora biti subjekt vedno na sredini slike. Najpogosteje uporabljeno pravilo kompozicije je pravilo tretjin, ki naredi slike zanimive in bolj razgibane. Z njim namreč pogled odvrnemo od sredine ter se znebimo simetrične kompozicije.

Na kratko bi lahko pravilo povzeli tako, da sliko vedno razdelimo na dve vodoravni in dve navpični črti, ki jo razdelita na tretjine. Ob teh črtah naj bi potekali glavni subjekti na sliki, z namenom razbitja dolgočasne simetrije.

THIRDS

Stojte pri miru

Čeprav je samoumevno, da se trudimo stati pri miru, včasih na to kaj hitro pozabimo. Težava je še zlasti očitna takrat, ko slikamo v temi, saj je takrat kamera bolj občutljiva na premike. Pomagajte si npr. z drevesom ali zidom, kamor se boste naslonili, ali pa poiščite mizo oziroma nekakšno stojalo, kamor boste postavili telefon za fotografiranje.

Za obdelavo fotografij uporabite druge aplikacije

Profesionalni fotografi in blogerji so tudi sami priznali, da se pogosto poslužujejo drugih aplikacij za obdelavo fotografij, preden jih naložijo na Instagram. Uporabljajo jih za retuširanje kože in obraza, zato ste lahko prepričani, da tudi selfiji vaših najljubših Instagram zvezdnic niso nedotaknjeni.

Poleg naštetega pa lahko tovrstne aplikacije uporabljamo tudi za popravljanje kontrastov, “rezanje” elementov ter dodajanje najrazličnejših filtrov, ki jih Instagram ne omogoča. Seveda vam priporočamo še nekaj drugih aplikacij, ki namesto vas zmorejo vse to (vse tri aplikacije so brezplačne ter na voljo tako za iOS kot Android): • VSCO Cam,Snapseed,Rookie.

Želite zgolj več všečkov?

Podjetje, ki se ukvarja s slikovno analitiko, je analiziralo več kot 8 milijonov fotografij, da bi ugotovilo, kakšen je recept za pridobivanje všečkov. Verjeli ali ne, dejansko vam lahko postrežemo z nekaj nasveti, ki bodo prinesli večje število všečkov vašim fotografijam.

Ugotovili so, da so svetlejše slike boljše od temnejših, da je modra barva bolj privlačna od rdeče, teksture pa pripomorejo k bolj všečnim fotografijam. Poleg vseh predlaganih nasvetov pa je potreben tudi razmislek, še preden posnamete fotografijo. Misli usmerite predvsem v to, kaj želite ujeti v objektiv in si poskušajte sliko vnaprej vizualizirati.

Instagram fotografije

 

Bodite na tekočem

Prijavite se na e-novice

Ne zamudite številnih zanimivih in aktualnih tem, koristnih nasvetov in strokovnih člankov s področja oglaševanja.