Zakaj je team building za podjetja pomemben?

Organizacija dogodkov
28.november, 2019

Kaj je team building?

Z vedno večjo skrbjo za zaposlene in zavedanjem, da so dodana vrednost v podjetju, so se v zadnjih letih pojavile različne oblike team buildingov. Če v Google vpišete iskalni izraz »team building slovenia«, vam ponudi več kot 78 milijonov zadetkov. In kaj je team building? Gre za obliko druženja zaposlenih in preživljanje prostega časa izven delovnih prostorov. Čeprav druženje zaposlenih na piknikih in izletih ni pogruntavščina tega tisočletja, so za razliko od klasičnih službenih zabav v zadnjem času popularni predvsem tematsko in adrenalinsko obarvani team buildingi, kjer zaposleni pri reševanju in izpolnjevanju nalog gradijo medsebojne vezi in delujejo kot ekipa.

Team building

Več kot samo druženje

Team building za podjetja ni samo prostočasno druženje zaposlenih. Preko reševanja tematskih in miselnih nalog boste lahko bolje spoznali sodelavce in njihove karakterje, videli boste, kako se posameznik odzove v določeni situaciji, kako pristopa k reševanju problemov, kako se pri tem razume z drugimi in navsezadnje, kdo ima lastnosti voditelja. Že skozi klasične športne igre lahko hitro prepoznate tekmovalne in ambiciozne zaposlene. Team building naj v prvi vrsti služi sprostitvi zaposlenih, spoznavanju drug drugega in grajenju osebnih odnosov, kar pa posledično vpliva na pripadnost podjetju in kolegialnost. Podjetja se velikokrat premalo zavedajo pomembnosti internega druženja in tega, da zadovoljni zaposleni delajo bolje in uspešneje.

Kako organizirati team building za podjetja?

Team building lahko organizirate sami, na spletu lahko najdete številne ideje, kako zaposliti in na zabaven način povezati vaše zaposlene. Naj bo to z reševanjem miselnih nalog, športnih aktivnosti, adrenalinskih doživetij ali iskanjem kreativnih idej za vaše naslednje projekte – pri vsem je pomembno, da so vključeni vsi zaposleni in da je team building zabaven in ne obremenjujoč. Morda lahko team building organizirate v sodelovanju z zaposlenimi, da sami dajo ideje za izbiro prostora ali tematike, že to je lahko na nek način team building. V kolikor pa nimate časa za organizacijo kakovostnega druženja, se lahko obrnete na kadrovske ali kreativne agencije, ki team building za podjetja izpeljejo brezhibno in profesionalno.

Teambuilding

Največje napake pri organiziranju team buildinga

Največja in najpogostejša napaka pri organiziranju team buildinga je ta, da izhajate iz sebe in želite početi stvari, ki so všeč vam, čeprav zaposleni morda ne uživajo v njih. Upoštevajte, da niso vsi zaposleni enaki in da nimajo vsi istih interesov. Pri dodeljevanju nalog in ekip ne favorizirajte nikogar, vse obravnavajte enakovredno, ne glede na položaj v podjetju. Pustite zaposlenim, da sami rešujejo probleme na svoj način, bodite odprti za nove rešitve in predloge. In najpomembnejše, na koncu team buildinga nagradite vse sodelujoče.

 

Bodite na tekočem

Prijavite se na e-novice

Ne zamudite številnih zanimivih in aktualnih tem, koristnih nasvetov in strokovnih člankov s področja oglaševanja.