5 minut branja

KO TI ŽIVLJENJE VRŽE LIMONE, SE UČI

VODNIK ZA USTVARJALCE IN OBLIKOVALCE

Svet se je za trenutek ustavil in ustavili smo se tudi mi. Naš vsakdan se je preselil med štiri stene in končno imamo čas, da se naučimo nekaj novega, nadgradimo svoje znanje in se posvetimo nečemu, kar nas zanima. V tem času so svoja spletna vrata odprle številne galerije, kjer lahko gremo na virtualni obisk in občudujemo umetnine z udobja našega kavča. Dostopnih je veliko oblikovalcem in ustvarjalcem namenjenih spletnih tečajev, dokumentarnih filmov in »streamov«, ki bi jih bilo škoda zamuditi. V nadaljevanju vam bomo predstavili izbor vsebin, ki so na voljo ravno v trenutnih razmerah, kjer so mnogi pokazali lepo mero solidarnosti in po svojih zmožnostih prispevali k družbi in razvoju.

GALERIJE

Svet galerijske umetnosti se seli v virtualno okolje, čas sprememb pa lahko izkoristimo za potovanje po svetovih najburnejših zamisli ustvarjalcev, saj jih trenutno na spletu ne manjka.

Da pa ne skočimo takoj čez lužo, si prvo vzemimo čas za ogled Slovenskih virtualnih galerij:

  1. V Slovenski narodni galeriji se lahko sprehodimo po različnih zbirkah ali pa si pobližje ogledamo posamična dela naših avtorjev.
  2. Zanimivo vsebino dnevno objavlja tudi MGLC na svoji Facebook strani in vabi k soustvarjanju Megazin kuhne – kolektivnega dokumenta časa, več pa na njihovi spletni strani.
  3. Galerija Equrna je na svoji spletni strani predstavila svojo aktualno razstavo Zeleni rez, ki je kurirana s strani Tomaža Brejca in Arneta Brejca. Osrednja tema razstave je zelena, posebnost pa so rastline, ki čakajo na posvojitelje.

V tujini je dogajanje v muzejih pestro, zato se splača izkoristiti čas za spontane oglede, ki bi jih drugače morali skrbno načrtovati. Google se je povezal z več kot 500 galerijami po svetu in jih posnel z Google street view-jem. Še nikoli se ni bilo tako enostavno izgubiti v Guggenheimovem in Rijks muzeju hkrati.

Galerije virtualni obisk Google street view izobraževanje kultura vodnik za ustvarjalce in umetnike

TEČAJI

V Googlovi garaži znanja ste si lahko že prej izbrali svoje najljubše tečaje, sedaj pa so na voljo še brezplačni spletni tečaji na temo Strategij digitalnega marketinga, Prepoznavnosti na Googlu in Strategij družbenih omrežij.

Domestika.org ponuja brezplačne spletne tečaje s kreativno in domiselno vsebino, ki vas bo zagotovo navdušila za učenje, Nikon pa je prispeval poučno vsebino na področju fotografije.

Če vam to ne bo dovolj, vam Bombay Sapphire podarja dva meseca brezplačne uporabe Skillshare-a. Sicer je pa tu še Udemy, ki je na svoji spletni strani izpostavil brezplačne tečaje, ki se jih splača izkoristiti.

FILMI

Gary Hustwit, priznani filmski ustvarjalec, je v tem času prispeval na ogled svoje znane dokumentarne filme. Vsak torek objavijo nov film, ki je na voljo cel teden, vredno ogleda!

Trenutno si lahko brezplačno pogledate Making Faces: Metal Type in the 21st Century. Film, ki vam bo približal izdelavo kovinskih črk za visoki tisk. Vpogled v znanje, ki ga posedujejo le še redki, je trenutno le nekaj klikov stran.

Tudi Naravoslovnotehniška fakulteta v Ljubljani je prispevala seznam filmov, ki se jih splača pogledati v dolgih večerih, če ste slučajno kakšnega v času študija zamudili.

Kovinske črke visoki tisk tradicija vodnik za ustvarjalce in umetnike

ESEJI IN ČLANKI

Zbirka esejev in člankov na spletni strani Graphic Design Readings je polna vsebin, ki vam bodo zagotovo razširila obzorja. Koristno vsebino pa najdete tudi na tej spletni strani. Wetransfer že od začetka sodeluje z raznimi ustvarjalci, namenja jim kar 30 % svojega oglaševalskega prostora in ponosno deli zgodbe najbolj kreativnih ljudi in zanimivih zgodb. Ene najbolj perečih tem redno objavlja AIGA, profesionalno združenje za oblikovanje, največje in najstarejše neprofitno združenje v ZDA, na spletni strani AIGA Eye on design.

PROGRAMSKA OPREMA

Adobe Creative Cloud je svojim obstoječim naročnikom omogočil dvomesečni popust, študentom in učiteljem pa brezplačno uporabo programov do konca maja. Adobe pa ni edini, Affinity Suite trenutno omogoča 90-dnevno poskusno različico celotne zbirke programov in 50 % popust pri nakupu programov.

Branje izobraževanje tablični računalnik vodnik za ustvarjalce in oblikovalce

Predlagane vsebine so le manjši izbor, saj kot veste, je internet brez meja. V tem času se je res pokazala njegova nepogrešljivost in vsesplošnost. Če si kaj zaželite izvedeti, se naučiti in podučiti, na internetu najdete pot do znanja, vse dokler ne zasačite samega sebe, da na Youtube kanalu gledate rojstvo zlate ribice. Izkoristimo trenutne razmere v svoj prid, če ti da življenje limone, si iz njih naredimo limonado.